Hampaan voi menettää monesta syystä, esimerkiksi tapaturman vuoksi, urheillessa tai pyörällä kaatuessa. Jos irronnutta hammasta ei löydetä tai se hajoaa, voidaan puuttuva hammas korvata implantilla. Tällä kertaa aiheena blogissa on hampaan irtoaminen. Löydät kirjoituksesta vinkkejä siihen, miten kannattaa toimia, jos hammas irtoaa, milloin hammas voidaan istuttaa takaisin suuhun ja milloin vaihtoehtona on hammasimplantti. Mukavaa, että olet löytänyt blogin pariin, tervetuloa.

Irronnut hammas voi olla mahdollista istuttaa uudelleen

Jos hammas irtoaa tapaturman seurauksena, kannattaa irronnut hammas kerätä talteen. Hammasta kannattaa säilyttää kosteassa, kuten esimerkiksi maitopurkissa tai mahdollisuuksien mukaan suussa. On tärkeää, että hampaan reunat eivät pääse kuivumaan, koska silloin on parempi mahdollisuus siihen, että hammas kiinnittyy uudelleen kuoppaansa. Kannattaa hakeutua hammaslääkärin hoitoon mahdollisimman pikaisesti, koska silloin on mahdollista, että irronnut hammas voidaan istuttaa takaisin suuhun. Ennen hammaslääkärin vastaanotolle menoa, kannattaa sinne ensin ottaa yhteyttä, että tilanne voidaan kartoittaa ja tehdä hoitosuunnitelma. Jos irronnut hammas istutetaan takaisin suuhun, tuetaan se viereisiin hampaisiin istuttamisen jälkeen. Silloin, kun hammas ei ole ollut kuivana liian kauan, on mahdollista, että se saadaan istutettua takaisin suuhun niin, että se jää sinne kiinni. Jos hammasta ei saada istutettua uudelleen, voidaan puuttuvan hampaan tilalle istuttaa hammasimplantti tai tehdä proteettinen silta.

Hammasimplantti korvaa puuttuvan hampaan

Silloin, kun irronnutta hammasta ei voida istuttaa takaisin kuoppaansa, on se mahdollista korvata hammasimplantilla tai proteesilla. Puutuva hammas kannattaa korvata implantilla, koska hampaan puuttuminen hammasrivistöstä saattaa aiheuttaa epätasapainoa purentaan ja sen lisäksi, että moni kokea sen myös esteettisenä haittana. Puuttuva hammas saattaa myös aiheuttaa hampaiden liikkumista ja kolon vieressä olevien hampaiden kallistumista väärään asentoon. Hammasimplantti on titaaninen keinojuuri, eli titaanista valmistettu ruuvi, joka asennetaan leukaluuhun ja siihen valmistetaan kestävä keraaminen kruunu, joka on implantin näkyvä osa. Implantti tuntuu ja näyttää oikealta hampaalta ja hyvällä hammashygienialla se voi kestää suussa eliniän ajan. Puuttuva hammas täytyy aina hoitaa, ettei siitä aiheudu muita ongelmia. Implanttihoito suunnitellaan aina yksilöllisesti, myös asiakkaan toiveet huomioon ottaen. Hammasimplantit tarjoaa esimerkiksi Hammaslääkäriasema Diana.

jaa