Apteekin tarjoamat palvelut ovat tarjolla monella eri tavalla nykyään. Vaikka erilaiset verkkopalvelut ja digitaaliset palvelut ovat yleistyneet, tulevat apteekit säilymään myös katukuvassa. Apteekeilla on tärkeä tehtävä lääkejakelussa ja lääkeneuvonnassa ja kaikille lääkkeitä tarvitseville pyritään varmistamaan oikea-aikainen ja turvallinen lääkkeiden käyttö. Tämänkertainen aiheemme on apteekki ja sen tarjoamat palvelut. Tervetuloa mukaan blogin pariin ja toivottavasti se tarjoilee mielenkiintoista ja hyödyllistä lukemista.

Apteekin palvelumuodot ovat monipuolistuneet viime vuosina

Ennen lääkkeitä tai muita apteekin palveluja tarvitessa täytyi mennä paikanpäälle apteekkiin. Nykyisin apteekin palvelut ovat digitalisoituneet ja monet eivät enää käy apteekissa lainkaan, vaan käyttävät erilaisia digitaalisia sovelluksia lääkkeiden ostamiseen ja myös lääkeneuvonnan saamiseen. Vaikka apteekin palvelut ovat monipuolistuneet ja ne ovat saatavilla monissa eri kanavissa, on sen perustehtävä säilynyt samana: lääkkeiden saatavuuden turvaaminen väestölle, turvallinen ja tehokas lääkehuolto sekä korkeatasoinen lääkkeisiin ja lääkehoitoon ja terveyden edistämiseen liittyvä neuvonta. Apteekkien toiminta on myös monelta osin lakien, asetusten ja viranomaisohjeiden mukaan säädeltyä. Lääkkeiden myymiseen tarvitaan myös myyntilupa, eli kuka tahansa ei voi apteekkia perustaa.

Apteekin uusia digitaalisia palvelumuotoja

Apteekit palvelevat nykyisin myös verkossa ja viime vuosina erilaisten digitaalisten palveluiden kysyntä on kasvanut. Pyrkimyksenä on yhdistää verkkopalvelut ja kattava apteekkiverkosto, joka takaa sen, että lääkkeitä on saatavilla lähellä myös silloin, kun niitä akuutisti tarvitaan. Apteekki ei siis voi siirtyä kokonaan vain verkossa palvelevaksi logistiseksi palveluksi, vaan verkkopalvelut monipuolistavat lääkkeiden jakelujärjestelmää ja kuuluvat siihen osana kokonaisuutta. Monille verkkoasiointi on arkipäivää myös apteekkipalveluiden kohdalla. Verkkopalveluita voidaan käyttää erilaisilla laitteilla, kuten älypuhelimella, tabletilla tai kannettavalla tietokoneella. Erilaisia sovelluksia on myöskin nykyään tarjolla lukuisia erilaisia. Tavallisessa verkkokaupassa voi tuotteet valita, siirtää ostoskoriin ja ostaa, mutta lääkkeiden ostamiseen verkkoapteekista tarvitaan sähköinen lääkemääräys, eikä verkkoapteekista saa lääkkeitä ilman reseptiä. Resepti- ja itsehoitolääkkeitä verkkoapteekista ostaessa, on myös aina mahdollista saada apteekista lääkeneuvontaa, samalla tavalla kuin siellä fyysisesti asioidessa. Prosessi saattaa vaihdella apteekista riippuen, mutta turvallisen lääkkeiden oston varmistamiseksi kannattaa varmistaa, että asioi vain laillisessa verkkoapteekissa. Nettiapteekki.fi palvelee joustavasti netissä. 

jaa